Boeken kinderen 0 tot 4 jaar. Thema dood


Lieve oma Pluis Dick Bruna

alle leeftijden. Lieve Oma Pluis is geschreven door Dick Bruna en is bestemd voor jonge kinderen.

Nijntjes oma gaat dood, dit boek is goed te gebruiken om jonge kinderen te begeleiden tijdens de eerste dagen na het overlijden van een dierbare. Klein handzaam kijkboekje.

 

Een boom vol herinneringen, Britta Teckentrup

vanaf 4 jaar. Dit prachtige prentenboek over rouw is een mooi aanknopingspunt om met kinderen  te praten over de dood en herinneringen.

 

Willem is in de wolken, Sanne de Bakker, Tseard van der Meulen

vanaf 3 jaar. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier het eerste verlies dat ze meemaken. In dit prentenboek wordt er aandacht gegeven aan het overlijden van kat Willem die oud was. Een mooie geschreven prentenboek voor jongen kinderen.

 

Kikker en het vogeltje, Max Velthuijs

vanaf 4 jaar. Een door vogeltje langs de weg of in het bos. Iets dat kinderen erg kan fascineren. Dit verhaal van Max Velthuijs laat kinderen kennis maken met de dood en de rituelen die daarbij horen. Ook als filmpje te bekijken via onderander YouTube.

 

Toverdruppels, Nathalie Slosse, Rocisso del moral

vanaf 4 jaar. Een verhaal over verdrietige dingen mogen delen. In dit boek worden de toverdruppels meegenomen door de tranenfee. Het is een vervolg op grote boom is ziek maar kan ook los gelezen worden. 

 

Het einde van Iemand, Floor Bal en Grootzus

vanaf 4 jaar. Een prachtig geïllustreerd prentenboek waarin duidelijk wordt uitgelegd wat doodgaan betekent. 

Wanneer er iemand dood gaat is dit voor veel kinderen een erg abstract gebeuren. Wat is doodgaan precies? Hoe leg je dit uit aan een kind? Kinderen vinden het soms lastig hierover vragen te stellen aan hun ouders of naasten. Dit omdat ze  zien dat het hen verdrietig maakt. Het kan dan zomaar zijn dat een kind in je klas de vraag stelt: Wat gebeurt er met iemand als die doodgaat? Wellicht overvalt het je en weet je niet zo goed hoe hier antwoord op te geven. Een prentenboek als dit kan je dan erg helpen om kinderen meer duidelijkheid te geven over dit thema. Ook wanneer kinderen thuis erg met dit thema spelen is het fijn om dit prentenboek eens voor te lezen. 



 

 

 

 

 

Boeken kinderen vanaf 4 jaar. Thema dood


Misschien is dood gaan wel hetzelfde als een vlinder worden, Pimm van Hest en Lisa Brandenburg.

vanaf 5 jaar. Een indrukwekkend prentenboek waarin de dood bespreekbaar wordt gemaakt. Alle vragen, gedachten, angsten en ideeën mogen er in dit boek zijn. In het nawoord worden er tips gegeven om het thema te bespreken met je kinderen.

 

Overal en ergens, Pimm van Hest, Sassafras De Bruyn.

vanaf 5 jaar. Een ontroerend verhaal over het overlijden van een moeder. Hoe kom je haar in alles wat je doet tegen.

 

Wolfje en de oude geit, Truus Breukers & Carolien Westermann.

vanaf 6 jaar. Een mooi prentenboek met prachtige illustraties over een oude geit die een jonge wolf tegenkomt. Ze brengen samen de laatste dag van geit door die aan het einde van het prentenboek dood gaat.

 

Als iemand doodgaat…. Riet Fiddelaers – Jaspers

vanaf 8 jaar. Een informatief boekje waarin uitleg gegeven wordt over doodgaan, begraven en cremeren. Inclusief een uitgebreide woordenlijst met allemaal woorden die met dit thema te maken hebben.

 

Dood is niet gewoon, Martine Delfos.

vanaf 4 jaar. Een therapeutisch boek waarin Ilse haar verhaal wordt verteld over het overlijden van haar vader. Vanaf de eerste dag tot de dagen na de begrafenis.

 

De beer is dood, Dick Bruna. 

vanaf 7 jaar. Een verhaal over een beer die graag leest maar dan dood gaat.

 

De rode hoed van Luna, Emmi smis, Riet Fiddelears

Vanaf 6 jaar. Een prentenboek dat gaat over het gemist van een moeder die overleed aan zelfdoding. Dit boek is fijn om samen te lezen om in gesprek te raken na een verlies na zelfdoding.

 

Doorleefboek, Ellen Dreezens

Geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Een werkboek voor kinderen in rouw en hun hulp volwassen. Er wordt gewerkt met verhalen, creatieve oefeningen en vragen. Dit boek is een combinatie van het werkboek voor kinderen en een meeleefboek voor de hulp ouder waarin alle extra informatie wordt gegeven.

Ziekte


Papa draak wordt niet meer beter. Sasha Groenen

vanaf 3 jaar. Een liefdevol prentenboek waarin eerlijk over ziekte, dood en rouw wordt verteld. Een kleurrijk boek waarin kinderen zich kunnen herkennen als hun vader (of een naasten) ziek is.

 

Grote boom is ziek, Natalie Slosse, Rocio del Moral

vanaf 4 jaar. Een boek waarin jonge kinderen worden meegenomen in een verhaal waarin ziekte je wereld op zijn kop zet. Aan het einde worden doe ideeën gegeven om met jonge kinderen mee aan de slag te gaan.

 

De koningin met de 7 , pruiken, Tinke Toet

vanaf 4 jaar. Een koningin die kanker krijgt, het hele land is verdrietig en wil haar helpen. Kinderen worden in dit verhaal meegenomen in de ziekte en het kaal worden door de medicijnen.

 

Ik wil jullie iets vertellen, Karen Glistrup – Pia Olsen

vanaf 4 jaar. Dit is een praatboek geen prentenboek. In dit boek worden verschillende thema’s besproken over psychische problemen bij hun ouders. Aan de linkerkant staat een afbeelding met een beetje tekst. Op de rechterpagina staat extra informatie waar je over kunt praten en ook is er een blokje met extra informatie voor de volwassenen die het boek met het kind doorneemt.

 

De kleurendief, Andrey Fusek Peters

vanaf 5 jaar. Een prentenboek dat illustreert hoe de kleur in het leven van in dit geval zijn vader verdwijnt door een depressie.

 

Papa is paars / mama is groen, Juliette Meijer

Vanaf 5 jaar. Een prentenboek waarin uitleg wordt gegeven over psychische problemen. Fijn aan dit boekje is dat er ook tips in staan hoe je dit boekje het beste kunt lezen met je kind.

 

Een bed bij het raam, Sylvia vanden heede

vanaf 8 jaar. Een prentenboek dat het verhaal vertelt over een jongen die ziet dat zijn moeder niet meer beter wordt.

 

Papa’s paraplu. Omgaan met PTSS binnen een gezin met kinderen. Melissa Poulina, Henk Wijnands. 

Vanaf 4 jaar. Een boekje wat je samen kunt lezen als er PTSS in het gezin is. In het boek zijn kleurplaten verwekt waardoor het een werkboekje wordt waarin de kinderen hun eigen ervaringen kunnen kleuren / inkleuren.

 

Emoties


De slimme schildpad, Eric Carle 

vanaf 3 jaar. Het boekje gaat over je schild af willen doen maar dan blijkt dat het voor een schildpad erg gevaarlijk kan zijn.

 

Draakje Vurig, Josine intrabartolo, Janneke van Olphen & Martine Goudappel

vanaf 3 jaar. Een prentenboek op rijm waarbij duidelijk wordt waarom hij draakje vurig heet. Fijn om uitleg te geven over boosheid en wat je kan doen, met achterin een mooie boosheid thermometer.

 

Bang mannetje, Mathilde Stein & Mies van Hout 

vanaf 3 jaar. De titel zegt het eigenlijk al. Een mannetje dat overal bang voor is en naar de toverboom gaat die hem helpt. Een erg sprekende verhaal met mooie plaatjes om angst met kinderen bespreekbaar te maken.

 

Het hart in de fles, Oliver Jeffers

vanaf 5 jaar. Wanneer je besluit je hart af te sluiten wordt het eenzaam. Een mooi geïllustreerd prentenboek over het opsluiten van je hart en het er daarna weer de ruimte geven.

 

Het kleurenmonster, Anna Llenas

vanaf 4 jaar. Een leuk kleurrijk prentenboek waar duidelijk wordt uitgelegd welke basis emoties we hebben en hoe we deze kunnen herkennen bij ons zelf en anderen.

 

Alles wat ik voel – het grote emotieboek, Stine Jensen

vanaf 10 jaar. Een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens en stimuleert hier over na te denken. Ook voor leerkrachten, ouders en verzorgers biedt het boek mooie handvaten om alle emoties bespreekbaar te maken.

 

 

 

Scheiding


Lewis woont in twee huizen, Kathleen Amant. 

vanaf 2,5 jaar. Een eenvoudig te begrijpen prentenboek dat laat zien welke emoties er zijn bij jonge kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding.

 

Thuis bij allebei, Mike van Dam.

Vanaf 3 jaar. Dit prentenboek gaat  over scheiden en co-ouderschap en erg goed te gebruiken bij jonge kinderen die hiermee te maken krijgen. Er komen vaak veel vragen boven bij jonge kinderen. Op veel van deze vragen wordt ingegaan in dit prentenboek.

 

Kamil de groene kameleon, Daniëlle Steggink

vanaf 4 jaar, Kamil de groene kameleon heeft een blauwe vader een een gele moeder. Zijn ouders maken veel ruzie en gaan uit elkaar. Kamil raakt in de war van al zijn gevoelens. Tot hij de grote groene kameleon tegenkomt. Een mooi boek dat je samen kunt lezen om ervaringen van de scheiding te delen.

 

Scheid!,  Liesbeth Vijfvinkel, Jeanette Jonker en Claudia Lagermann
vanaf 9 jaar. Het boek staat vol met ervaringsverhalen van kinderen die ook in deze situatie hebben gezeten. Ook worden er tips gegeven door experts. Het boek neemt je me door verschillende fases van een scheiding.

 

Mijn vader woont in het tuinhuis, Jaques Vriens
vanaf 10 jaar. Een boek dat Jaques Vriens na zijn eigen ervaring met de scheiding van zijn ouders graag wilde schrijven. Het verhaal gaat over een tweeling die erg verschillend om gaan met de scheiding van hun ouders.

 

 

 

 

 

 

Neem contact op

Gebaseerd op kennis en ervaring maken wij een proces op maat wat afgestemd is op uw behoefte. Neem gerust contact met ons op voor informatie.


    Contactgegevens

    • Praktijk Amiant
    •  Industrielaan 6
    •  5721 BC Asten
    • 085-0240068
    • 06-11464628
    •  
    • Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar. Het beste kunt u bellen tussen 13:00 en 15:00. Nemen we de telefoon niet op, dan zijn we wellicht in gesprek en nemen we zo snel mogelijk contact op.

      Bij vragen over trainingen krijgt u binnen 2 werkdagen bericht.
    •  
    • info@praktijkamiant.nl