De gebroken vaas

 

Deze vaas staat symbool voor hoe je om kunt gaan met verlies van gezondheid. De vaas breekt, je probeert uit alle macht deze weer in elkaar te zetten zoals het was. Dikwijls lukt dit niet en mag je je aanpassen aan je nieuwe ik, degene die een ziekte met zich meedraagt. Vaak moet je je leven dan op een andere manier vorm gaan geven. Maar hoe mooi kunnen ook die breuklijnen zijn. Hoe mooi mag de vorm zijn die ontstaat.

 

Onderstaand verhaal verwoordt heel mooi hoe je dat zou kunnen doen.

 

Kintsugi is een Japans begrip. Volgens de legende dronk Shogun Ashikaga Yoshimasa (1435-1490) thee uit een van zijn kostbare porseleinen theekoppen. Tijdens een van de gelegenheden brak de kostbare theekop. Hij stuurde ‘m voor reparatie naar China. Na twee maanden wachten kreeg hij de theekop terug. De stukken porselein waren met een soort ijzeren rietjes aan elkaar bevestigd. Bovendien was de theekop ook niet meer waterdicht.

Shogun was ontevreden en vroeg zijn beste ambtslieden een fraaiere oplossing te vinden. Zij stelden een gouden maki-e lijm samen op basis van Japanse lak en repareerde zo het porselein. Dit werd zo populaire, dat verzamelaars kostbare stukken opzettelijk braken om deze nieuwe- methode toe te passen.

Wabi Sabi is een van oorsprong Boeddhistische wereldbeschouwing die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid benadrukt. Deze filosofie heeft bijgedragen aan de populariteit van kintsugi. 

 

Kintsugi, of de kunst om wonden te genezen. De weg van kintsugi kun je zien als een vorm van kunsttherapie die je uitnodigt om je moeilijkheden te overstijgen en van lood goud te maken. Met andere woorden van je wond een inspiratiebron te maken. 

Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Door gestalte te geven aan wat je is overkomen, kun je zeggen ‘ik heb het doorstaan! 

 

De krachtige symboliek van kintsugi, is gericht op veerkracht en optimisme. Het is een uitnodiging om wellicht anders te gaan kijken naar wat jou is overkomen. Het accentueren van wonden (ook van wonden die niet zichtbaar zijn) kan helpen om de kracht van je kwetsbaarheid te omarmen en uit te dragen. Wat kan dat voor jou en je naasten of de mensen waarmee of waarvoor je werkt betekenen? 

 

Neem contact op

Gebaseerd op kennis en ervaring maken wij een proces op maat wat afgestemd is op uw behoefte. Neem gerust contact met ons op voor informatie.


    Contactgegevens

    • Praktijk Amiant
    •  Industrielaan 6
    •  5721 BC Asten
    • 085-0240068
    • 06-11464628
    •  
    • Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar. Het beste kunt u bellen tussen 13:00 en 15:00. Nemen we de telefoon niet op, dan zijn we wellicht in gesprek en nemen we zo snel mogelijk contact op.
    •  
    • info@praktijkamiant.nl