Verliesverwerking


Het woord verliesverwerking impliceert dat de gevoelens rondom een rouw en verlies ervaring ooit over zouden gaan. Het verwerken van verlies zou beter ‘het omgaan met rouw en verlies’ genoemd kunnen worden. Tenminste daar zijn wij als professionals in de verlies en rouwbegeleiding van overtuigd. Bij verliesverwerking, ofwel het verwerken van verlies lijkt het erop dat je een tijdsaanduiding kunt hangen aan een verlieservaring terwijl het zo persoonlijk is wat iemand doormaakt. Een rouwproces is uniek, zoals ieder mens uniek is. De intensiteit of duur valt niet te vergelijken met een andere persoon of een ander verlies.

Roeiboot metafoor binnen de rouw en verliesbegeleiding

Binnen de verlies en rouwbegeleiding maken we dikwijls gebruik van de roeiboot metafoor. Een metafoor voor het duaal procesmodel van stroebe en schut. Middels de roeiboot metafoor maken we van verliesverwerking een ‘leren omgaan met rouw en verlies’. Een roeiboot heeft twee peddels, waarbij de ene peddel symbool staat voor het omgaan met emoties met rouw en verlies en alle gevoelens die hierbij komen kijken. De andere peddel staat symbool voor het doorgaan met je leven, maar ook het vermijden van het verwerken van verlies. Wanneer je maar met één peddel roeit, vaar je in een rondje.

Je bent zelf de kapitein

De kunst is dus om beide peddels te gebruiken. Dan ga je weer vooruit. Wanneer we in de verlies en rouwbegeleiding merken dat iemand vastloopt is dit dikwijls omdat maar één peddel gebruikt wordt. Soms is bij het verwerken van verlies ook even nodig dat er maar met één peddel geroeid wordt. Simpelweg omdat de rouw en verlies ervaring als te groot ervaren wordt.

 

Je bent binnen de verlies en rouwbegeleiding zelf de kapitein op je boot, jij bepaalt de koers en het tempo. Alleen op deze manier van omgaan met rouw en verlies kun je als begeleider werkelijk aanwezig zijn in de verliesbegeleiding en het proces van je cliënt.

 

Kortom, verliesbegeleiding zou een betere benaming kunnen zijn wanneer we iemand helpen bij het leren omgaan met rouw en verlies. Bij verlies en rouwbegeleiding mag je als begeleider een stukje meelopen, meevaren in het proces van rouw en verlies. Dat maakt het vak verliesbegeleiding zo mooi.

Verschillende vormen van verlies

Verschillende vormen van verlies vraagt om een aangepaste verliesbegeleiding in het omgaan met rouw en verlies. Waar het woord verliesverwerking vandaan komt is niet duidelijk. Wat we wel weten is dat er na een verlieservaring een periode van rouw en verlies kan ontstaan. Hierbij moeten we niet alleen denken aan het overlijden van een dierbare, maar ook aan het verliezen van je baan of het uitblijven van een zwangerschap kan om verliesbegeleiding vragen.

 

Het verlies van gezondheid noemen we ook wel eens chronische rouw. Zeker dan is het woord verliesverwerking niet op zijn plaats. Chronische rouw betekent dat de verlies gevoelens altijd terugkomen. Als het ware blijven de rouw en verlies gevoelens elke keer weer aan de deur kloppen. Dikwijls is verliesbegeleiding dan een noodzakelijk iets. Het is van belang dat je leert omgaan met rouw en verlies op een manier wat bij jou past.

Levend verlies

Een andere vorm van verlies waarbij rouw en verlies gevoelens terugkomen is levend verlies. Deze vorm van rouw en verlies ervaar je bijvoorbeeld wanneer één van je ouders te maken krijgt met dementie. Eigenlijk verlies je je dierbare, terwijl hij of zij nog leeft. Hoe ga je dan om met al deze gevoelens van rouw en verlies. Ook hier is het woord verliesverwerking niet juist, verliesbegeleiding zou hier een beter alternatief zijn.

 

Het laatste voorbeeld van rouw en verlies is diffuus verlies. Bij deze vorm van verlies is verliesbegeleiding onontbeerlijk. Diffuus verlies ervaart iemand die bijvoorbeeld opgegroeid is in een gezin met een psychisch zieke ouder of met een ouder die verslaafd is. Deze ervaring heeft een dusdanig grote impact dat het verwerken van verlies bijna niet te integreren is. Ook hier is begeleiding bij rouw en verlies een betere omschrijving dan verliesverwerking.

Neem contact op

Gebaseerd op kennis en ervaring maken wij een proces op maat wat afgestemd is op uw behoefte. Neem gerust contact met ons op voor informatie.


    Contactgegevens

    • Praktijk Amiant
    •  Industrielaan 6
    •  5721 BC Asten
    • 085-0240068
    • 06-11464628
    •  
    • Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar. Het beste kunt u bellen tussen 13:00 en 15:00. Nemen we de telefoon niet op, dan zijn we wellicht in gesprek en nemen we zo snel mogelijk contact op.
    •  
    • info@praktijkamiant.nl