bg

Jongeren

Soms heb je het gevoel dat je helemaal alleen rond loopt met de dingen die je dwarszitten. Dan lijkt het alsof er niemand is die hetzelfde doormaakt of begrijpt waarmee jij moet dealen. Dat kan dan van alles zijn, je bent bijvoorbeeld gepest, of er is iemand overleden in je naaste omgeving, je ouders gaan scheiden, je weet niet wat je moet met al die prikkels die binnen komen, je bent zomaar in één keer super boos, of juist heel verlegen, je broer of zus is ziek. En zo zijn er tal van voorbeelden waardoor het zou kunnen dat het even niet zo lekker gaat.

Ook kan het zijn dat je zomaar een naar gevoel hebt zonder dat je weet waar het vandaan komt, ook dat is helemaal niet gek.

Het is dan fijn om er met iemand over te praten, zodat je niet meer alleen met al die vragen in je hoofd blijft zitten. Misschien kan ik je dan helpen, je hoeft het niet alleen te doen. Je bent altijd welkom om even te kletsen.

ACT-therapie

Ik maak gebruik van de methode ACT; dat is een nieuwe methode om je te leren omgaan met de problemen die je hebt, (Als je hier meer over wilt weten kijk dan even op: ACT therapie)

Misschien vind je het fijn om te lezen, dan heb ik voor jou een paar boekentips op geschreven onderaan deze pagina.

 

Hieronder staan twee stukjes die gaan over KOPP (kinderen van ouders met een psychiatrisch probleem) en Rouw (wanneer er iemand is overleden) als dit op jou van toepassing is mag je die natuurlijk even lezen.

 

Rouw

Rouw, wanneer je iemand verliest in je omgeving heeft dit veel invloed op jou én je omgeving, iedereen krijgt een andere rol. Maar hoe ga jij hier nu mee om? Hoe ga je om met het verdriet of de boosheid die het bij jou oproept dat de ander is overleden? Een hele kluif hoor. Het zou zomaar kunnen dat het van binnen één warboel is in je lijf. Dat je even niet weet wat je moet voelen en hoe. Gelukkig helpt het om hierover te praten en als dat moeilijk voor je is helpt het ook om hierover te schilderen bijvoorbeeld. Of de tekenen. Samen kijken we dan wat jij nodig hebt om weer een fijn leven op te kunnen bouwen.

 

Kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP)

Als één van je ouders (of naaste in je omgeving, je partner, je kind, broer of zus) psychiatrische problemen heeft, heeft dat óók invloed op jou. Als je in één huis woont met je vader of moeder die ziek is betekent dat heel concreet dat je bijvoorbeeld minder aandacht krijgt of dat je een deel van de zorg op je neemt. Óók als je al volwassen bent en je krijgt te maken met een psychiatrisch zieke ouder, partner of familielid. De rollen draaien zich om, of worden ongelijkwaardig. Bijvoorbeeld in plaats dat je ouders voor jou zorgen, zorg jij voor hen. Dit is een zware verantwoordelijkheid. Maar ook de manier waarop je omgaat met je vrienden of met je partner kan een gevolg zijn van hoe je je in je jeugd staande moest zien te houden.

Als KOPP kind heb je veel kwaliteiten, die je tegelijkertijd ook flink in de weg kunnen zitten. Het kan zijn dat je vroeger dikwijls de zorg op je nam voor je ouders in plaats van andersom. Dit maakt misschien dat je nu altijd klaar staat voor anderen zonder aan je zelf te denken. Hoe stel je grenzen, hoe voel je dat je over je grens gaat en hoe geef je je grens aan vraag je je misschien af? Zeker als er vroeger structureel over je grens heen is gegaan door woorden maar misschien zelfs door lichamelijk geweld of misbruik.  Waarschijnlijk heb je ook goed geleerd hoe je je in moet leven in de problemen van anderen. Dat kan heel handig zijn, maar wanneer het ten koste gaat van je gezondheid is dat natuurlijk niet goed. Bekende signalen dat je te ver bent gegaan in het ‘zorgen voor’ zijn hoofdpijn of neerslachtigheid.

 

Boekentips ACT

Verboden voor ouders – Gijs Jansen

 

Boekentips Rouw

Ik zet mijn masker af – Gertie Mooren

Niets aan de hand toch? – Laurina de Visser

 


Ervaringen


"Hi Noelle,
Wij zijn deze week " veilig" teruggekomen na n onvergetelijke reis in Vietnam.
Ik zou je nog even laten weten hoe het ging.
Wij hebben totaal 5 vluchten gemaakt. 3 ervan gingen goed. Het betroffen vluchten zonder bijzonderheden en m.b.v. jouw tips werden het best relaxte vluchten. De andere 2 waren zwaarder. (....) Ik voelde dat de angst het won en op die momenten kon ik me naar mijn gevoel niet vastgrijpen aan de oefeningen. We gaan nog maar verder met trainen want dat reizen is toch wel fijn😊
Ingrid."

Ingrid (51, Vliegangst, angst om te verongelukken)

Toepaste behandeling: 3 sessies ACT-therapie

"Ik ben weer helemaal opgebloeid, dankzij deze therapie!"

Man (58, depressie)

Toepaste behandeling: ACT


"De mens is als een mijn vol edelstenen,
de mooiste schat is in jezelf te vinden."

"Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel,
om je ziel te zien een kunstwerk."

- G.B. Shaw -

"Als je de ravijnen tegen stormen beschermt,
zul je nooit de schoonheid van hun groeven zien."

- Elisabeth Kubler-Ross -

"You can't use up creativity.
The more you use, the more you have."

"Jezelf kennen betekent geworteld te zijn in Zijn,
in plaats van verdwaald te zijn in je verstand."

- Eckhart Tolle -