Verlies van gezondheid kan een chronisch rouwproces op gang brengen. In eerste instantie zal, tijdens het horen van de diagnose, de verdere uitleg niet geregistreerd worden. Pas daarna, wanneer dit proces opnieuw doorlopen wordt volgt de periode van pijn. Het telkens weer geconfronteerd worden met de dingen die niet meer kunnen, of in mindere mate kunnen geeft chronische rouw. Bij de diagnose dementie zien we ook vaak dat dit proces op gang komt.

 

 

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor diverse hersenziektes. Het is een ingewikkelde en ingrijpende aandoening die veel impact heeft op het leven voor de patiënt en voor de naasten. Je kunt dementie herkennen aan verschillende symptomen zoals vergeetachtigheid, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, spullen kwijtraken. Dit kan voor de betrokkenen een heel angstig gevoel oproepen.

 

Wat heeft rouw met dementie te maken?

Het verlies van je gezondheid, kan een rouwproces teweeg brengen. We noemen dit ook wel levend verlies. In eerste instantie kun je dit als patiënt met dementie, zelf ervaren, zeker wanneer je telkens weer meer inlevert in wat je wel of niet kunt. Dit kan veel gevoelens van rouw oproepen zoals boosheid, verdriet, onmacht en frustratie.

 

Daarnaast kunnen ook naasten dit ervaren als verlies. Degene van wie je houdt is er fysiek nog wel, maar gaat mentaal steeds verder achteruit en is op den duur niet meer beschikbaar. Dit kan erg confronterend zijn. Zeker in het beginstadium van deze ziekte is er dikwijls onbegrip en kan behoorlijk frustrerend zijn. Het kan lastig zijn om te verwerken dat je dierbare lijdt aan deze ziekte.

 

Dementie en rouwverwerking bij mantelzorgers

Als mantelzorger verzorg je je dierbare op je eigen manier. Dikwijls in eerste instantie vanuit thuis. Als er meer goede zorg nodig is dan gaan mensen vaak naar een verpleeghuis waar meerdere mensen met dementie wonen. Samen met medebewoners kunnen mensen met dementie nog een heel fijn leven leiden.

 

Rouw en rouwverwerking begint al wanneer je de diagnose krijgt. Ineens is er het besef dat het niet meer beter wordt en dat het contact waarschijnlijk steeds verder gaat verminderen. We noemen dit verlies. Dit kan veel vragen en verdriet oproepen. Het is erg belangrijk dat je je emoties erkent en dat je over deze gevoelens kunt praten. In eerste instantie met vrienden en familie. Nog steeds is er veel onbekendheid waardoor er onbegrip zou kunnen zijn.

 

Het helpt om samen met anderen het gesprek aan te gaan. Te vertellen over je dierbare, herinneringen ophalen. En om elkaar te ondersteunen in dit proces van verlies. Ook zou het helpend kunnen zijn als er meer bekendheid is over het onderwerp dementie komt en dat het vervolgens een rouw-reactie teweeg kan brengen. Het is heel belangrijk dat je leert omgaan met het verlies wat je ervaart. Op deze manier kun je er toch zijn voor je dierbare.

Wanneer start het rouwproces?

Het rouwproces start eigenlijk al vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt. Ook bij mantelzorgers en familie. Ieder rouwt op zijn eigen manier, er is ook hier geen goed of fout. Het uiteindelijke afscheid nemen komt wanneer de persoon met dementie daadwerkelijk overlijdt. Tot die tijd kun je je dierbare begeleiden in dit proces. Wanneer hij of zij komt te overlijden dan pas kun je een periode afsluiten en je voorbereiden op het afscheid. Dikwijls doen we dit met een uitvaart of het organiseren van een bijeenkomst. Het helpt om je gedachten te delen, te rouwen om te beseffen dat het afscheid nu definitief is.

 

Rouw en verlies

Behandelingen voor rouw en verlies zijn er in verschillende vormen. Het belangrijkste is om het verlies bespreekbaar te maken. Wat heeft het met je gedaan en hoe ga je om met de huidige situatie en alle gevoelens die je hierbij hebt. Je hoeft niet te wachten met het zoeken van hulp tot het uiteindelijke afscheid. Tijdens het rouwproces wat al kan ontstaan na de diagnose is er ook al hulp beschikbaar. Het bijwonen van een themabijeenkomst kan bijvoorbeeld ook al helpen bij het verwerken. Daarnaast zijn er veel initiatieven zoals het alzheimer café.

Na het overlijden kan het zijn dat je weer een nieuwe invulling van je tijd mag zoeken. Als je je hiervan bewust bent dan kan er ruimte ontstaan om je leven weer op een andere manier vorm te geven.

 

Neem contact op

Gebaseerd op kennis en ervaring maken wij een proces op maat wat afgestemd is op uw behoefte. Neem gerust contact met ons op voor informatie.


    Contactgegevens

    • Praktijk Amiant
    •  Industrielaan 6
    •  5721 BC Asten
    • 085-0240068
    • 06-11464628
    •  
    • Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar. Het beste kunt u bellen tussen 13:00 en 15:00. Nemen we de telefoon niet op, dan zijn we wellicht in gesprek en nemen we zo snel mogelijk contact op.
    •  
    • info@praktijkamiant.nl