Rouwen is arbeid, heel hard werken. Wanneer je rouwt kun je merken dat je meer moe ben, je concentratie kan verminderd zijn, je kunt het gevoel hebben dat het verdriet je overweldigt. Een rouwproces kan er voor zorgen dat je minder eetlust heb en dat je slechter slaapt. Ook kun je merken dat je zo onrustig bent, dat je continue bezig blijft, dat je afleiding zoekt om de onrust niet te hoeven voelen. Ook komen lusteloosheid en somberheid voor. Bij een ingrijpend verlies kan het zijn dat je het gevoel hebt even de regie kwijt te zijn.
Rouw is een transitie, het is de overgang tussen het leven vóór het verlies en het leven ná het verlies. Rouw blijft altijd en is hard werken. Verlies in de breedste zin van het woord. Je kunt hierbij denken aan scheiding, verlies van gezondheid, verlies van je baan, psychische ziekten. Rouwen is de achterkant van liefde, het kan zo ongelooflijk pijn doen wanneer je iets of iemand verliest waar je veel van hield.
Een rouwproces kun je ervaren na een groot verlies. Niet alleen het verlies van een dierbare maar ook het verlies van je baan, of je gezondheid kan je doen rouwen. We onderscheiden hierbij psychische rouw symptomen en lichamelijke rouw symptomen.
Somberheidsklachten van voorbijgaande aard, lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, emotieregulatie, piekergedachten. Het gevoel hebben de regie kwijt te zijn. Gevoelens van eenzaamheid, boosheid, verdriet, schuld, schaamte zijn zeer normaal om te ervaren. In sommige gevallen zelfs opluchting, bijvoorbeeld na een zwaar ziekbed. Verdriet dient zich dikwijls aan in golven.
Voorbeelden van psychische rouwverwerking symptomen
Somberheidsklachten, lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, emotieregulatie, piekergedachte.
Naast psychische symptomen kun je ook lichamelijke klachten ervaren. Vermoeidheid is een zeer bekende klacht. Alsof je door ene vrachtwagen overreden bent wordt wel eens gezegd.
Voorbeelden van lichamelijke rouwverwerking symptomen
Verandering in eetlust, vermoeidheid, slapeloosheid, nachtmerries.
Iedereen doet rouwverwerking op zijn of haar eigen manier, er is hierin geen goed of fout. Wanneer je vastloopt dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit vastlopen kan zich uiten in de volgende situaties: Dat het moeilijk is om uit bed te komen, moeilijk is om naar je werk of school te gaan. Het tegenovergestelde kan ook zijn dat je alleen maar wegvlucht zij het in je werk, zij het in sporten of verdovende middelen.
In beide bewegingen moet je niet te lang blijven hangen.
Voor naasten is het fijn om te weten dat je het beste kunt vragen wat iemand nodig heeft. Niet invullen voor een ander is van belang.
Er is geen goed of fout in een rouwproces. Ieder rouwt op zijn eigen manier. De ene persoon zal eerst wat meer herstelgericht gedrag vertonen, bijvoorbeeld niet aan het verlies denken, vooral bezig zijn met school en werk. Dus doorgaan met het leven voordat hij of zij de emotie toe kan laten. De ander heeft het nodig om eerst heel veel met het verlies bezig te zijn, hierbij komen veel emoties kijken en lukt het niet zo goed om zichzelf te herpakken om weer door te gaan met leven.
Wanneer je merkt dat je vastloopt is het verstandig hulp te zoeken. Het vastlopen kan zich uiten in het emotioneel terugtrekken, hard werken, vermoeidheid, eenzaamheid, dat je in de emotie blijft hangen en er niet uit kan komen.
Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je meer dan gewoonlijk conflicten ervaart zou het kunnen dat je juist niet met het verlies bezig bent en dat je vooral door aan het rennen bent.
Gebaseerd op kennis en ervaring maken wij een proces op maat wat afgestemd is op uw behoefte. Neem gerust contact met ons op voor informatie.